Verder kijken dan het zorgverhaal

Leonie Westerdijk (41) verkende 5 jaar geleden in opdracht van TSN de thuiszorgmarkt in Rotterdam. Niet lang daarna zette ze haar eigen TSN-team op in Rotterdam/Delfshaven. Inmiddels is het cliëntenbestand van TSN zo explosief gegroeid in en rondom de havenstad, dat het team van Leonie wordt opgesplitst. Vanaf 1 juni 2018 start er een tweede team. “Ik ben enorm trots op deze groeiontwikkeling. Ik startte ooit in Rotterdam als wijkzuster zonder ook maar één cliënt of medewerker. En kijk nu eens waar we staan.”

“Veel mensen weten niet wat we allemaal doen. Maar geloof me, het is echt zoveel meer dan alleen iemands steunkousen aan- en uittrekken. Als wijkverpleegkundige probeer je voor elke cliënt de juiste puzzelstukjes bij elkaar te zoeken zodat je uiteindelijk de puzzel voor de cliënt kunt maken. Meestal kan dat niet meteen vanaf dag één. In de wijkzorg werkt het zo dat je eerst zorg inzet en er dan vaak pas achter komt wat er allemaal nog meer speelt. En daarbij richt je je niet alleen op de zorgvraagstukken, maar op de hele mens. Op het totaalplaatje, zeg ik altijd. Niet alleen het lichamelijke, maar ook het psychische aspect en de omgevingsfactoren spelen een rol.

Als je bij een cliënt komt waar de post zich heeft opgestapeld en het huis aan het vervuilen is, dan weet je dat er meer aan de hand is. En probeer je daar achter te komen. Of als iemand klaagt dat het zo onrustig is met elke week weer een andere huishoudelijke hulp, dan ga ik in overleg met de desbetreffende thuiszorgorganisatie om te kijken of dat niet anders kan. Bijvoorbeeld huishoudelijke hulp op een andere dag, maar wel altijd van dezelfde hulp. Vaak lukt dat wel.

Natuurlijk kunnen we niet alles regelen of oplossen voor cliënten, maar ons netwerk is groot, dus we kunnen ze vrijwel altijd goed doorverwijzen. Want we weten ondertussen heel goed de weg in Rotterdam bij de gemeente, bij verschillende welzijnsorganisaties, de woningcorporatie, vrijwilligersorganisaties en waar al niet meer. Is iemand eenzaam, dan schakel ik een buddynetwerk in of ik zorg ervoor dat de cliënt ter kennismaking een keer een kopje koffie mag drinken bij de dagopvang. De meesten zijn ontzettend enthousiast over de dagopvang als ze daar eenmaal zijn gaan kijken.

De wijkzorg vormt dus in feite de spil tussen al die verschillende disciplines rondom de cliënt. Ik wijs cliënten de weg, ondersteun ze als dat nodig is – maar wat ze zelf kunnen, doen ze zelf -en zorg ervoor dat iedere hulpverlener die bij hen over de vloer komt op de hoogte is van wat een ander doet. Als Regisserend Wijkverpleegkundige heb je best veel verantwoordelijkheid. Dat onderschatten mensen.”